INDEX    ABOUT    BLOG


INDEX    ABOUT    BLOG








BBNV
Rekonštrukcia rodinného domu
Parcela rodinného domu je situovaná na juhozápadnom svahu v Starom meste. Je prístupná zo severo-východnej strany. Momentálne sa na pozemku nachádza objekt trojpodlažného rodinného domu s obytným podkrovím.

Návrh rekonštrukcie zachováva pôvodný tvar aj proporcie domu, pričom objekt materiálovo aj hmotovo zjednocuje. Úžitková plocha je zväčšená o plochu terasy, ktorú tvorí samostatná hmota materiálovo odlíšená od objektu.

Denná zóna je prístupná z druhého nadzemného podlažia. Toto podlažie je pozdĺžne otvorené sklenenými plochami s výhľadom do záhrady na oboch stranách. Tým vznikajú atraktívne priehľady a zároveň je zabezpečené presvetlenie interiéru.

V strede priestoru je vložený box, ktorý pomyseľne rozdeľuje podlažie na kuchyňu s jedálňou a obývaciu miestnosť. Box zároveň ukrýva hygienu a komoru.

Zo zádveria na druhom nadzemnom podlaží vedie jednoramenné schodisko do prvého nadzemného podlažia. Na tomto podlaží je vo veľkej miere zachovaná pôvodná dispozícia, avšak zmenená funkcia jednotlivých miestností. Nachádza sa tu nahrávacie štúdio, ateliér, hosťovská izba aj práčovňa.

Do nočnej časti vedie jednoramenné zahnuté schodisko z druhého nadzemného podlažia. Opakuje sa tu motív boxu v centre dispozície. Do juhozápadnej záhrady je orientovaná spálňa s priamym prístupom do kúpeľne. Na opačnej strane sa nachádza priestranný šatník a izba.

Projekt rekonštrukcie v maximálnej miere využíva existujúce murované obvodové konštrukcie prvého aj druhého nadzemného podlažia. Všetky vnútorné priečky druhého nadzemného podlažia sú vybúrané a strešná konštrukcia je nahradená novou.
názov: BBNV—Rekonštrukcia rodinného domu
projekt: 2015
realizácia: 2017-2022
veľkosť: 268 m2
miesto: Bratislava
architekt: Peter Jurkovič, Kristína Tomanová, Miroslav Slezák
fotografie: Peter Jurkovič


©2024 JRKVC